Joekskapel Kuulvoer | Muziekvereniging | Dweilorke
 
   
 
 

Het ontstaan van onze vereniging

Onze kapel is in 1983 opgericht, maar er was van te voren al vaak door verschillende personen over gesproken om zoiets te gaan doen. Willy Vloet heeft uiteindelijk de laatste aanzet gegeven door in de carnavalsoptocht van 1983 met een stampofoon en een bord op zijn borst met als opschrift: "Waar blijft de joekskapel?" te lopen. (Voor de duidelijkheid: een stampofoon is een lange stok met bovenop een paar bekkens en wat toeters en bellen.) Tijdens 't herringschellen op woensdag na de carnaval is toen de club opgericht. Zelf ben ik een paar weken later lid geworden. De club bestond toen uit 10 personen waarvan er thans nog 6 steeds lid zijn. Het huidige ledenbestand bestaat op het moment uit 16 leden. Er is in de begin periode heel wat vergaderd over o.a waar halen we de instrumenten vandaan, want wij wilden niet met de kostbare instrumenten van de harmonie over straat en andere gelegenheden gaan. Ook moest deze club een naam hebben. Dit is uiteindelijk de welluidende onwelriekende naam Kuulvoer geworden.

De doelstelling van deze vereniging was en is om zonder al te veel regels en verplichtingen tot het vermaak van ons zelf en het publiek naar buiten te treden. Niet voor geld maar per liter was wel toegestaan. Zoals velen onder jullie wel weten hadden wij het in begin best moeilijk vooral met de te spelen werken. Onze eerste nummers die wij speelden waren o.a. "Laeverwurske auwe taaie" en "Gef mien nog en drupke". Het eerste uittreden was met carnaval 1984 op de Prinsenreceptie van Cees Kroef. Daar hebben wij onze eerste carnavalschlager ten gehore gebracht met de ijzersterke tekst: "Ik heb gen verstaand", geschreven door Maarten Kateman. Het publiek was enthousiast en wij voelden ons zeer vereerd. Wij waren het eerste dweilorkest in de regio in die tijd. Na een vijftal jaren waarin wij behoorlijk als club aan de weg getimmerd hadden vonden wij het tijd voor een feestje. Het eerste lustrum hebben wij dan ook zeer uitgebreid gevierd. Uitgedost in streepjesbroek en zwarte frak gecompleteerd met rood wit blauwe sjerp hebben wij een rondgang gemaakt door het dorp. Daarna hebben we een herinneringsboom geplant met een oorkonde in een jeneverkruik. Deze boom is een Acer Speudo Platanis de Leopoldie of te wel een "Belgische eik"? Hierna volgde een zeer drukke receptie met een prachtige serenade van SEMPER UNITAS. Er werden veel lovende woorden gesproken die dag. Zeer indrukwekkend was de toespraak van Tontje van Len die namens Sambeek-West een grote agrarische taart aanbood met een heel apart aroma. Specialiteit uit de Hei. Recept uit de wei! Het grote feest werd de gehele dag omlijst door Thei Budiger die smartlappen zong begeleid door z'n eigen trekbuul. Dat was vet cool.

Na deze happening ging voor Kuulvoer het leven weer zijn gangetje met heel veel optredens bij allerhande gebeurtennissen zoals: zeskamp, sinterklaasviering, gehandicaptenconvooibegeleiding, Prinsenrecepties in heel het Land van Cuijk en ver daarbuiten, "Hel" in de Peel, Joeks in Uden, Kerstliederen spelen voor de nachtmis, Sigmarigen Stadfesten, Slagharen pretpark, Carnavals-optochten in Sambeek, Boxmeer, Boekel, Goch, Venray en Groesbeek, Boxmeer Swingt, Koninginnendag op het kerkplein en niet te vergeten de optocht door Sambeek en Boxmeer met onze voorzitter Willy Vloet verkleed als vader Abraham op een echte kameel in verband met z'n vijftigste verjaardag. De kameel vond het ook prachtig om in ons gezelschap te zijn en heeft het terras bij Wienen rijkelijk gezegend met zijn eigen reukwater. Een aantal jaren geleden hebben we samen een wagen gebouwd die we vaak gebruiken bij evenementen. Bij erg koud weer maken wij gebruik van drie gaskachels en er kan op gebarbecued worden. Er komen bij ons heel vaak verzoeken binnen om aan een bepaald evenement deel te nemen. Het is echter niet zo dat wij overal op ingaan. Daar wordt tijdens de repetitie uitvoerig overleg over gedaan. Dan gaat het er over wat voor evenement het is en hoe het met onze bezetting gesteld is die dag, want als bepaalde personen verhinderd zijn kun je niet gaan. Kort samengevat kan ik alleen maar zeggen dat wij onze doelstelling in al die jaren waargemaakt hebben en gaat opluistering en gezelligheid nog steeds hand in hand. Dit zijn enkele fragmenten uit het 25 jarige bestaan van Kuulvoer. Er is eigenlijk veel meer te vertellen maar dan wordt mijn verhaal veel te lang. Wij gaan ons nou opmaken voor ons vijfde lustrum dat zal plaatsvinden met Sint Jan.
 
fanfare